Chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie ma szereg właściwości prozdrowotnych. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego pomaga w utrzymaniu i odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Sprawia to, że proces trawienia i przyswajania składników odżywczych przebiega sprawniej. Jeśli upieczemy taki chlebek sami to będziemy pewni, że są w nim tylko dobre składniki. Bez spulchniaczy, polepszaczy czy innych sztucznych dodatków. Chleb na zakwasie ma jeszcze jedną, wielką zaletę: bardzo długo utrzymuje świeżość.
Moja przygoda z wypiekaniem chleba zaczęła się niedawno, jakieś dwa miesiące temu. Najpierw trzeba się zaopatrzyć w zakwas. Można taki zakwas kupić w piekarni lub wyhodować własnoręcznie. Żeby otrzymać zakwas na którym można upiec chleb potrzeba minimum 7 dni.
Wypróbowuję różne przepisy. Jedne chlebki wychodzą lepiej, inne gorzej ale wszystkie ze smakiem zjedliśmy, nawet te zakalcowate.
Mam nadzieję, że nadejdzie taka chwila, że upiekę idealny chleb. Zaczynam także eksperymentować z ozdobnym nacinaniem chleba. Jak na razie wychodzą mi jedynie takie oto potworki:
ale nie zniechęcam się i pewnego dnia pochwalę się nie tylko smacznym i zdrowym ale także pięknie wyglądającym chlebem. Polecam każdemu własnoręczne wypiekanie chleba. Jest to niezła a przy tym bardzo zdrowa zabawa.