JedzonkoKociołek Jagi warzy:

Chleb na zakwasie

Podziel się z innymi:

Chleb na zakwasie ma szereg właściwości prozdrowotnych. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego pomaga w utrzymaniu i odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Sprawia to, że proces trawienia i przyswajania składników odżywczych przebiega sprawniej. Jeśli upieczemy taki chlebek sami to będziemy pewni, że są w nim tylko dobre składniki. Bez spulchniaczy, polepszaczy czy innych sztucznych dodatków. Chleb na zakwasie ma jeszcze jedną, wielką zaletę: bardzo długo utrzymuje świeżość.

Moja przygoda z wypiekaniem chleba zaczęła się niedawno, jakieś dwa miesiące temu. Najpierw trzeba się zaopatrzyć w zakwas. Można taki zakwas kupić w piekarni lub wyhodować własnoręcznie. Żeby otrzymać zakwas na którym można upiec chleb potrzeba minimum 7 dni.

Wypróbowuję różne przepisy. Jedne chlebki wychodzą lepiej, inne gorzej ale wszystkie ze smakiem zjedliśmy, nawet te zakalcowate.

chlebek z dodatkiem mąki gryczanej
chlebki z sezamem
ze słonecznikiem
chleb 100% żytni, razowy
Szkodnik – Chleb pszenny na żytnim zakwasie.

Mam nadzieję, że nadejdzie taka chwila, że upiekę idealny chleb. Zaczynam także eksperymentować z ozdobnym nacinaniem chleba. Jak na razie wychodzą mi jedynie takie oto potworki:

ale nie zniechęcam się i pewnego dnia pochwalę się nie tylko smacznym i zdrowym ale także pięknie wyglądającym chlebem. Polecam każdemu własnoręczne wypiekanie chleba. Jest to niezła a przy tym bardzo zdrowa zabawa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *