Okara – makuch sojowy
Okara to wytłoczyny zmiksowanej i uprzednio namoczonej soi – produkt uboczny, który pozostaje po produkcji mleka sojowego z którego następnie robimy tofu. Produkt uboczny, wydawałoby się niepotrzebny i do wyrzucenia. Nic bardziej mylnego.
W stu gramach okary znajduje się:
Kaloria 76 kcal
Białka 3.52 g
tłuszcz 1.73 g
węglowodany 12.23 g
Witaminy
Witamina B1, tiamina 0.02 mg
Witamina B2, ryboflawina 0.02 mg
Witamina B5, Pantotenika 0.088 mg
Witamina B6, pirydoksyna 0.115 mg
Witamina B9, kwas foliowy 26 g
Witamina PP, nie 0.1 mg
Makroelementy
Potas, K. 213 mg
Wapń, Ca 80 mg
Magnez, Mg 26 mg
Sód, Na 9 mg 1300 mg
Siarka, S. 35.2 mg g
Fosfor, P. 60 mg
Minerały
Żelazo, Fe 1.3 mg
Mangan, Mn 0.404 mg
Miedź, Cu 200 mcg
Selen, Se 10.6 g
Cynk, Zn 0.56 mg
Po prostu zbrodnią byłoby wyrzucać tyle dobra. Okarę można wykorzystać do zrobienia pasztetów, kotletów a nawet ciastek, gdyż ma bardzo neutralny smak. Wygląd także ma bardzo neutralny:
Z pól kilograma soi powstało przeszło kilogram okary.